Впечатления от Saitek CYBORG r.a.t 5

CYBORG R.A.T 5

Докато бях дете, няма да крия, че прекалявах с играенето пред компютъра. Това направи периферните ми устройства не в аксесоар, а като консуматив, който рядко издържаше повече от 7-8 месеца. Естествено тогава, родителите ми закупуваха мишката, като казваха на продавача просто да им даде някаква мишка. С времето успях да си събера пари и да си купя първата ми геймърска мишка. Тя беше доста скъпа за времето си(около 40 лева), и въпреки че е от не чак толкова доказаната марка “Point Of View” оправда цената си и ми служи вярно и безотказно и до ден днешен на старият ми компютър.

За нейн наследник се спрях на Saitek Cyborg R.A.T. Няма да крия, че един от основните критерии заради, която я избрах е външният вид, който просто те кара да я купиш просто ей така. Тя не е чак толкова безпроблемна, както добрата стара ПоинтВюрка, но като цяло бих й дал, добра оценка.

Ако до сега не сте работили на подобна мишка, свикването става малко по-бавно от предварително очакваното. Трябваха ми около 3 седмици за да свикна. Отделно осъзнах, че тя има изключителна нужда да се движи само и единствено на пад. Плъзгането й директно по бюрото е доста грубо, и доста шумно заради металния й корпус. (от който също се правят и финни инструменти като кирки, лопати и други)

Разгъването на платформата на дланта малко заяжда, но с малко повече сила става. Докато изпълнявате операцията е нормално да се появят притеснения, че ако вкарате още малко сила е възможно да счупите цялата конструкция на мишката. Разполагате с набор от тежести на шайбички, който се нанизват на шпилка вътре в мишката. Лично за мен най-удобна ми е без нито една тежест, но все пак производителя е оставил тежести в комплекта и за хората с други вкусове.

Кабела е въжен, което по мое мнение е добре защото до сега не съм късал от този тип. Мишката разполага с лазер с чувствителност до 5600 ди-пи-ай. разполага с 4 скорости и 3 режима. Работи идеално дори без придружаващият софтуер и драйвери.

Бутоните:
Освен със стандартните 2 бутона + скрол Cyborg RAT притежава и:
Допълнителен скрол в зоната около палеца – Не съумявам да го използвам рационално в игра. Но най-вероятно за други хора ще бъде много удобен. Най-често на него биндвам неща свързани със сърфиране из менюта на играта.

AIM бутон – бутона е предназначен за използване по време на прецизна стрелба в FPS. Реалната му функция е проста – намалява чувствителността с 2 пъти. Аз лично обаче го ползвам предимно в photoshop, когато внимателно трябва да обходя layer с някакъв инструмент.

Бутони за покачване и намаляване на скоростта(чувствителността). + бутон за смяна на режимите.

Бутони foward и back – Ако се намирате в браузер, тези бутони ще ви движат напред и назад. Но в игрови режим аз съм намерил чудесно приложение на тези бутони. С единия си отключвам микрофона/радиостанцията за да комуникирам със съотборници, а другият ми е удобен за отваряне на магазин менюто (в League of legends и CS:GO).

След година ползване, се появи и първият проблем. Просто спря да работи. Не светеше нито един диод по нея. Оказа се също така, че съм си затрил касовата бележка и покрих ремонта изцяло за моя сметка, но не беше скъпо – около 22 лева. Повредата се оказа в някакъв изгорял чип, който го смениха бързо.

Мишката е малко трудна за почистване. Има множество вдлъбнатини, фуги, и ъгълчета в които се завират боклуци. Но все пак чарът на тази мишка е в дизайна й, и ще трябва да преглътнем този факт.

Обобщаващото ми мнение, е че тази мишка е добра, но не най-добрата в ценовият й клас. Или просто качествата й не се равняват на предложената цена. Въпреки всичко аз си я обичам, и ще си я ползвам до последният й дъх.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *